2021-04-14 13:33:10• hírek • Szatmár.ro / Agerpres

Már érkeznek az első reakciók Voiculescu leváltására

Kelemen Hunor. Fotó: gov.ro
Kelemen Hunor. Fotó: gov.ro

Amint arról nemrégiben beszámoltunk, Florin Cîțu kormányfő szerda délelőtt leváltotta tisztségéből Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert, és távoznia kell vele együtt Andreea Moldovan államtitkárnak is. A döntés nem aratott osztatlan sikerült a politikai pártok körében, mutatjuk, ki hogyan kommentálta a miniszterelnök bejelentését.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetséget képviselő Kelemen Hunor kormányfőhelyettes közösségi oldalán így nyilatkozott az ügyről: „Ma reggel tájékoztatott Florin Cîțu miniszterelnök arról a döntéséről, hogy meneszti Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert. Egy miniszter visszahívása a kormányfő kizárólagos alkotmányos joga, amelyet nem kommentálunk. Ezt a döntést elfogadja az RMDSZ, és támogatjuk a koalíciót abban, hogy tovább folytassa a munkát, hiszen közös felelősséget vállaltunk az ország vezetéséért. A tennivaló sok, mihamarabb új minisztert kell kinevezni az egészségügyi tárca élére, a kormányprogramban meghatározott célkitűzések szerint haladunk tovább.”


„Teljesen elfogadhatatlan, hogy Florin Cîţu miniszterelnök úgy terjesztette Klaus Iohannis államfő elé a Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter leváltásáról szóló kérést, hogy előzőleg nem egyeztetett a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetséggel és a koalícióval” – ezt már Dacian Cioloş, a PLUS elnöke nyilatkozta. Hozzátette: az USR-PLUS Szövetség ülésén megtárgyalják a kialakult helyzetet, és azt követően foglalnak állást az ügyben.


A szociáldemokrata Marcel Ciolacu szerint a döntés túl későn jött azoknak a románoknak, akik életüket vesztették vagy egészségük tönkrement. Kifejtette: az elmúlt négy hónapban az államfő és a „megszorítások koalíciója” falazott a „katasztrófa-miniszternek”, akinek vezetésével „kórházak égtek le, csúfot űztek a betegekből, súlyos betegeket evakuáltak éjnek idején”. Úgy vélte: ideje egy olyan szakembert állítani az egészségügyi tárca élére, aki „tudja, hogy mi a teendő válság idején.”


Emlékeztetőül: „Ma, április 14-én továbbítottam Klaus Iohannis államfőnek a Vlad Voiculescu miniszteri megbizatásának visszavonásáról szóló dokumentumokat. A tisztséget ideiglenesen, az új egészségügyi miniszter kinevezéséig Dan Barna fogja betölteni. Ugyanakkor arról is döntöttem, hogy leváltásra kerül Andreea Moldovan egészségügyi államtitkár is” – közölte délelőtt Florin Cîțu kormányfő. Tájékoztatása szerint a menesztésekről szóló döntés még a szerdai nap folyamán megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: